Waterloo Van Abba verkozen tot beste Eurovisiesongfestivalnummer aller tijden

Waterloo Van Abba verkozen tot beste Eurovisiesongfestivalnummer aller tijden

Donderdag, 12 mei 2011 - 21u11

De Eén-kijkers en Radio 2-luisteraars hebben Waterloo van ABBA verkozen tot beste Eurovisiesongfestivalnummer aller tijden. Het winnende nummer uit 1974 prijkt op 1 in de Eurovisiesongfestival-top 10 van De rode loper. In de aanloop naar de finale van de liedjeswedstrijd op en zaterdag 14 mei hebben Radio 2 en Eén trouwens nog heel wat plannen.

Vijfentwintig jaar na de eerste en enige Belgische overwinning op het Eurovisiesongfestival gingen  De rode loper op Eén en  De topcollectie op Radio 2 op zoek naar Vlaanderens favoriete Eurovisiesongfestivalnummers  aller tijden. 

'Waterloo' van ABBA staat met stip op 1. De winnaar van het Eurovisiesongfestival in 1974 is daarmee het favoriete Songfestivalnummer aller tijden van de kijkers en luisteraars. Op 2 staat 'Eres tú' van de Spaanse groep Mocedades, die in 1973 nochtans naast de overwinning greep. Tom Dice, die met 'Me and My Guitar' het beste Vlaamse resultaat ooit neerzette, vervolledigd de top 3. 
 
De volledige top 10 ziet er als volgt uit; met als eerst de titel en uitvoerder, vervolgens het jaar van deelname, de eindnotering en het land van deelname.
 
1  Waterloo – Abba  1974  1 Zweden 
2  Eres tú – Mocedades   1973  2 Spanje 
3  Me and my guitar – Tom Dice 2010  6 België 
4  No ho l’èta – Gigliola Cinquetti 1964  1 Italië 
5  J’aime la vie – Sandra Kim   1986  1 België 
6  Gente di mar – Umberto Tozzi & Raf   1987  3 Italië
7  Hold me now – Johnny Logan   1987  1 Ierland
8  Après toi – Vicky Leandros   1972  1 Luxemburg
9  Ne partez pas sans moi – Céline Dion 1988  1 Zwitserland
10  Poupée de cire, poupée de son – France Gall 1965  1 Luxemburg
 
Naar aanleiding van het Eurovisiesongfestival in Düsseldorf en de 25ste verjaardag van de overwinning van Sandra Kim hebben Radio 2 en Eén nog heel wat plannen. Een overzicht:
 
Vrijdag 13 mei 
18.00 – 20.00: Het muziekcafé in Eurovisiesongfestivalstemming
Aan de vooravond van de finale van het Eurovisiesongfestival zijn David Van Ooteghem en dj Albrecht Wauters al volledig in festivalmodus. In  Het muziekcafé ontvangen ze drie ervaringsdeskundigen: Lisa del Bo, Vanessa Chinitor, Liliane SaintPierre en Stella. Die laatste deed mee in 1982 met het nummer Si tu aimes ma musique. Een nummer dat ze sindsdien ook nooit meer gezongen heeft. Maar daar komt na vrijdag verandering in… 
 
Vrijdag brengen de drie dames speciaal voor  Het muziekcafé hun Eurovisiehits:  Soldiers of love van Liliane Saint-Pierre,  Like the wind van Vanessa Chinitor en Liefde is een kaartspel van Lisa del Bo. 
 
Zaterdag 14 mei 
8.00-10.00 u.  Sandra Kim in En nu serieus
In 1986 won Sandra Kim met J’ aime la vie het Eurovisiesongfestival in Noorwegen. Nog steeds is zij de enige Belgische Songfestivalwinnares, maar daar komt zaterdagavond misschien verandering in als Witloof Bay wint. 
 
Eerst komt Sandra Kim langs in het Radio 2-programma En nu serieus. Hoe kijkt zij terug op het moment dat sindsdien haar hele leven bepaalde? Wie mag er dit jaar winnen? En kijkt ze zelf nog naar het Songfestival? Ook modeontwerpster Kaat Tilley, Hooverphonic, Elias, de Waalse komieken van Sois Belge et tais-toi en Sonja Kimpen komen langs. 
 
20.40-21.00 u. Portret van Sandra Kim in De rode loper
Op zaterdag 14 mei brengt Eén live vanuit Düsseldorf de finale van het Eurovisiesongfestival met commentaar van André Vermeulen en Sven Pichal. Maar voor het zo ver is, blikt  De rode loper terug op de overwinning van Sandra Kim vijfentwintig jaar geleden in het Noorse Bergen. Ze was toen amper dertien, de jongste winnares ooit, en ook nog altijd de enige Belgische die de liedjeswedstrijd kon winnen. Het werd een overwinning die haar niet alleen euforie en het grote succes opleverde, maar ook teleurstellingen en bakken kritiek.
 
Ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van haar overwinning brengt De rode loper een uitgebreid portret van Sandra Kim, met getuigenissen van de zangeres zelf en van haar collega’s. 
 
21.00-00.15 u. Finale van het Eurovisiesongfestival 
Op zaterdag 14 mei zenden Eén en Radio 2 de finale van het Eurovisiesongfestival 2011 integraal uit. Sven Pichal en André Vermeulen voorzien het spektakel van commentaar.
 

Related posts:

  1. De eerste halve finale van songfestival
  2. 3JS presenteren Gouden Uren vanuit Düsseldorf